Sekce

Galerie

http://www.stmivani-ff.cz/gallery/30dn%C3%AD1.jpg

DVACET DNÍ

 

 

Ok, můj osobní název: Ups na druhou...

V Pekle bylo pekelně horko. Joe chodil jako rozzuřený lev v kleci. Od půlnoci nešel proud a z osvětlené veselé hospody se stala temná, svíčkami osvícená hrobka plná šeptání, vrčení a horka. Nefungovala klimatizace.

„Krucinál,“ sykl Joe, když si o ostrý roh plechového deklu na klimatizaci rozřízl prst. „Se na to můžu…“ vrčel.

„Jdi od toho, amatére,“ vyhnal ho Jacob a chytil Joea za ramena, aby ho zvedl do vzduchu a ledabyle jej postavil o kus dál.

„Super, tak teď si připadám dost silně zneužitý. Není ti trapně, steroide?“ vztekal se Joe. Bella se u barového pultu uchichtla a pohledem zkontrolovala sezení. Lidé si na svíčky docela zvykli, ale v nastalém tichu i jejich rozhovory ochably, když je nehalila hudební kulisa. „Hlavně, že se bavíš, Bello…“ odsekl Joe.

„Mám brečet?“ zeptala se a uvnitř jí cosi sevřelo hrdlo. Kdyby jen Joe věděl, jak moc by chtěla plakat, ale nemůže.

„Hele, Joey, mám to vyklidit? Zkasíruju to s Bellou a vyprovodíme je. Asi to tu nenahodí dřív než ráno. Jsi bez piva, bez ledu… bez kuchyně…“ nabízel Richard. Bella instinktivně sklopila oči a předstírala, že tam není. Myslela si, že až se tu oba objeví – ona a on – promluví si spolu, jenže Richard ji jen s úsměvem pozdravil a víc po ní nechtěl. Rozhodla se, že si ho chytí sama. Slíbila to tak nějak Alici a hlavně… Richard byl vážně přítel. Nikdy jí nic hnusného neudělal. Ani jí, ani Anně. Dobře – nechal ji vyděšenou s Edwardem a zmizel, ale Alice říkala, že ho Edward skoro vyhnal, protože byl Ardy na pokraji zhroucení. A Anna mu práskla do bot dřív, než se jí stihl omluvit. Vinu mají oba. A on za ní jel, ne?

„Bello?“ Richardův hlas ji vytrhl z myšlenek. Uvědomila si, že se mračí na dřevěnou desku baru. „Co ty na to?“ Asi jí něco uteklo.

„Co?“

„Jsi mimo…“ konstatoval, „je ti něco?“

„Ne, v pohodě. Jen jsem se zamyslela… Ehm… co jsi předtím říkal?“

„Že to zavřeme a já tě odvezu domů.“

„Aha,“ vydechla a podívala se na Joea. „Takže zavíráme?“

„Je mi to jedno… Ať tu třeba spadne strop, je mi to fuk. Pitomá elektrárna!“ vztekal se jejich šéf. „Zabalte to tu,“ rozhodl a mávl rukou směrem ke stolům. Všichni jako na povel vstali a s upřímnou omluvou zkasírovali Peklo. Richard je pak vyprovodil ze dveří a s radostí za nimi zamknul.

„Bells, hodím tě domů, chceš?“ navrhl jí Jacob a Bella se zarazila. Sakra, Richard jí to nabídl první, ne? Ale teď mlčí… Sakra, sakra, sakra…

Otočila se přes rameno na blížícího se Ardyho od dveří. Na chvíli ji napadlo, kam se poděl ten veselý rozesmátý kluk, kterého znala.

„Já nevím…“ přiznala a těkala pohledem z Jakea na Richarda.

„Co nevíš?“ zajímal se Ardy.

„No… Jake mi nabídl odvoz domů, ale…“ mumlala.

„Ale?“ dožadoval se odpovědi Richard.

„No…“ Bella byla totálně zmatená. Zvažovala, jestli se jí Richardova nabídka jenom nezdála. „No tak jo,“ zakončila to a usmála se na Jacoba. Ten se rozzářil a zmizel v kuchyni, aby si posbíral věci. Joe odešel do skladu alkoholu se vzteklým mumláním a Richard si opřel předloktí o bar. Nesedl si, jen tam stál opřený a sledoval prázdnou hospodu.

„Promluvíme si. Slibuju. Jen… Chci ti dát čas, abys to vstřebala, Bello,“ zašeptal, a když se na něj Bella podívala, propaloval ji modrozeleným pohledem. Než mu stihla odpovědět, objevil se Jacob s helmou v podpaží.

 

***

Bylo jí horko a kolem ní voněla polévka. Cítila vařené maso a měla hlad. Polkla, přestože její hrdlo málem explodovalo. Slyšela v dálce tišící hlas, který nedokázala zařadit. Ta polévka jí omámila smysly a naplnila mozek nutnou potřebou vzít si talíř a jíst. Milovala domácí vývar od Belly. Spousta zeleniny, kuřecího masa a malých vaječných knedlíčků. Z posledních sil pootevřela oči a zděsila se. Určitě se jí to zdá! Seděla v čemsi, co připomínalo vanu. Hrnec! Je v hrnci a polévka se vaří z ní… bože! Začala sebou hystericky házet. Uklidni se, maličká… To bude v pořádku, slyšíš?... Uvaří ji to! Pane bože, ona bude – to ti upíři! Vaří si ji k večeři! Jak mohla být tak blbá a vlézt jim do kuchyně?! Cosi jí steklo po tváři. Vůně polévky zesílila. Oni ji polévají!

„Nejsem dobrá!“ křičela a znovu sebou začala házet. Máš jen halucinace z horečky, maličká… přestaň sebou házet!... „Nejezte mě!“ prosila a začala brečet. Hystericky jí napadlo, že jim dochucuje polévku. Pane bože! Nemůžou ji sníst!

 

***

Běžel chodbou s malým telefonem v ruce. Slyšel ho dřív, než vpadl bez zaklepání do síně.

„Máte telefon, pane!“ zvolal mladý upír. Aro ohrnul horní ret a vztekle na něj zavrčel, aby mu dal najevo, že porušil během okamžiku několik pravidel. Upír vytřeštil oči a padl na kolena v kajícné omluvě.

„Dej mi to!“ štěkl na něj Aro. Upír překonal místnost během mrknutí oka, a když Aro sevřel mobil v ruce, mávl na stráž. „Poučte ho,“ zavrčel a mladý upír začal vyděšeně křičet a prosit, dokud se dvoje ohromné paže neomotaly kolem jeho hrdla a neozval se zvuk připomínající porcelán tříštící se o kamennou podlahu.

Aro do telefonu nepromluvil. Spoléhal na to, že volající pochopí, že už ho slyší.

„Pane, jsme ve Státech. Vojáci nosí zprávy, že se tu rozmáhají spekulace o existenci upírů. Dokonce se tu utvářejí odbojové skupiny,“ oznámil monotónně Laurent.

„Kde?“ zavrčel Aro.

„Zatím víme o hranicích s Mexikem a o východní Montaně, pane.“

„Rozděl to. Chci dvě skupiny. Zničte ty buřiče a pak mi podejte zprávu,“ syčel Aro. Odbojové skupiny?! Pche!

 

***

„Bells?“ Čekala, že to přijde, jakmile zastaví u jejich bytu. Nadechla se a připravila se na odpověď, jenže Jacob o ni nejspíš nestál. „Jsi stále s Edou?“

„Ne,“ odpověděla stroze. Možná doufala, že ji Jacob polituje, nebo tak nějak, ale když se na něj podívala – do háje, on se usmíval! „Dík,“ hlesla a jeho humor byl pryč.

„Ne, promiň… Je mi to líto, ale tak… život jde dál, ne? Tohle je jen první díl filmu.“

„Prozatím tam házím reklamu. A hodně dlouhou, Jakeu,“ opravila jeho slova tak, aby mu došlo, že s ním nic mít nechce. Teď s nikým.

„Jasný, chápu… Ale co zkouška nového obsazení?“

„Jsem unavená, Jacobe. Chci spát,“ obrátila to Bella.

„Myslel jsem, že se ti líbím, než se objevil on.“

„Jsi chlap, na kterého se hezky kouká,“ tišila ho. Jacob s pobaveným úsměvem protočil oči.

„Jaká čest. Nechám se posadit do vitríny v obchodě,“ odfrkl si.

„Ale nezapomeň poprosit o cedulku: Koukat, ale nesahat,“ usmála se Bella a položila mu ruku na rameno, když slézala z pekelného stroje. Jacob zůstal sedět, ale hlavu natočil tak, že se tváří opíral o hřbet její ruky.

„Ty bys mohla, Bells…“ zašeptal a Bella zrudla. K čertu se vším, napadlo ji. Vždyť i ona má právo… Ne, nemá. Nechce být s Jacobem. Chce být s tím proradným Masenem, sakra.

 

***

„Pořád je venku?“ zeptal se Richard, když vešel do domu vily a našel tam jen Emmetta s Alicí.

„Je na lovu. Málem zakousnul i mě, jak byl mimo,“ vysvětlil Emmett a v ruce otáčel vydáním Julese Vernea.

„Máš to obráceně, Emme,“ vysvětlil mu Richard unaveně a posadil se vedle něj na gauč.

„Jak to šlo?“ zajímala se Alice. „Mluvil jsi s Bellou? Co říkala? Přijde?“

„Nemluvil, Alice. Odjela s Jacobem.“

„Jak to? Ale vždyť… sakra… Richarde, slíbil jsi…“ vyčítala.

„Alice!“ zarazil ji Ardy. „Nemůžeš ji nechat chvíli být?! Vyděsíš ji ještě víc, proboha!“

„Heh… promiň,“ kuňkla a sklopila oči.

„Jdu si lehnout, jsem unavený,“ vydechl Richard a vstal z gauče ve chvíli, kdy se vrátil Edward. Setkali se pohledem, načež se Edward otočil ve dveřích a vyšel ven, následován unaveným Richardem.

Šli dlouho, aby je Emmett s Alicí neslyšeli. Richard netušil, proč tu jsou, ale ten výraz v Edwardově tváři… Prostě za ním musel jít.

„Jsem idiot,“ vyhrkl najednou Edward a zastavil se.

„Neříkej,“ odfrkl si Richard.

„Proč jsi mi nenakopal zadek?“ zajímal se.

„Protože ty jsi mi ho taky nenakopal?“

„Přestaň mi odpovídat otázkami, prosím.“

„Edwarde… Až moc dlouho jsme my dva pod jednou střechou, nemyslíš? Nechá to následky. Podobné myšlení, jednání… vychoval jsi mě. Mám v sobě kus tebe, Alice, Emmetta. Přesto jsem si zachoval i vlastní hlavu, která však v kritické situaci zazmatkovala a vypnula logické uvažování.“

„Mám pocit, že nemluvíš o sobě, ale o mně,“ vzdychl Edward.

„To je to, co myslím. Jsi jako můj starší brácha. U nás se ty geny zmagořily samy od sebe. Ne genetikou. Možná je na čase přestat fňukat, nemyslíš?“ navrhl Richard a opřel se o kmen stromu zády a chodidlem u pokrčené nohy.

„Dnes večer si s Bellou promluvím,“ rozhodl se Edward a Richard se spokojeně usmál.

 

***

Nejspíš brzy bude konec. Umře v polévce a tihle upíři ji sní. Snad to nepotrvá dlouho, jelikož ten vývar začíná chladnout a přestává vonět. Už jen chvíli, maličká. Vydrž… Jasně, jasně, napadlo ji a zatnula zuby. Kolik dní tady je a vaří ji? Jak dlouho? Týden? Dva? Musí mít tuhé maso, jinak by to takhle netrvalo. Ať to ukončí! Copak jim nevadí, že je rozrušená? Bude mít hořkou příchuť, ne? Kde to jenom četla? Srazí se jí krev v těle a nebude dobrá.

„Prosím, zabijte mě!“ úpěla polohlasem. To horko mělo výhodu. Její hrdlo bylo jako dřív. Už nebylo jeden šmirglpapír. Dokázala polknout tu hořkou příchuť prohry a slané slzy.

„Maličká?“ Ten hlas zesílil. Už to nebylo jako její myšlenka. Spíš volání z ohromné dálky. Dálky tak velké, že si nebyla jistá, jestli to vážně slyší.

„Maličká, jsi tu? Jsi se mnou?“

Vrtěla hlavou. Nechce nikde být. Chce umřít. Chce větší plamen, protože ta polévka stydne. Je jí zima! Ten chlad jí projel celým tělem, až se jí roztančila brada a zuby o sebe začaly zběsile cvakat. „Šikovná holka…“ řekl úlevně hlas a Annu pohltila ještě větší zimnice, když voda kolem ní zmizela. Pootevřela oči, jak jí to jen třas dovolil. Skláněl se nad ní rudooký Major a do něčeho ji balil.

„Zima,“ zaskuhrala a rozkašlala se.

„Nesmysl,“ zamítnul to sebejistě a dlaněmi jí třel kůži pod tou látkou, ve které teď byla. „Je červenec.“ Anna se mezi drkotáním zubů trhavě zasmála, když se na ni Major pousmál.

předchozí kapitoladalší kapitola

Uživatelé musí být přihlášeni pro psaní komentářů.

Komentáře

1

Lenka326

13)  Lenka326 (26.06.2011 10:36)

Chudáček Anna, upíři si ji chtějí uvařit v polévce... Ale tohle musí za chvíli skončit, ne? Ale ještě ji čekají další fáze.
Ten Edward, proč musí být vždycky takový "Edward"? No, snad už dostane rozum a opravdu si s Bellou promluví. Je nejvyšší čas.

Fanny

12)  Fanny (19.06.2011 23:26)

Rozhovor? Že by Edward konečně dostal rozum? Tak to jsem na něj zvědavá. Anna by měla mít už teď pokoj, ne? No s polévkou to zvládala statečně: ) *heart *

Kristiana

11)  Kristiana (19.06.2011 19:02)

Nějak si ten Edův rozhovor s Bellou nedokážu představit. Jsem na něj zvědavá(na Eda i na rozhovor).
Anniny halucinace u mě vyvolávali mrazení v zádech a cukání koutků zároveň. Z jejího pohledu mi "polévková scéna" přišla neskutečně zoufalá a bolestná. Jenže mě napadlo zamyslet se i nad tím, jaké je to pro Jaspera?
Zima je také součástí přeměny?

10)  Petris (19.06.2011 18:58)

Omlouvám se, že nekomentuji pravidelně, ale čtu stále a ráda. Je to hezké, čtivé, napínavé a každý den se těším.:)

Lenka

9)  Lenka (19.06.2011 16:37)

Konečně se Eda rozhoupal.
Doufán, že Anna bude v pořádku.
Moc krásná kapča.

semiska

8)  semiska (19.06.2011 14:08)

Snad Annie ty halucinace brzy přejdou. Moc pěkná kapitolka. Supr čtení.

Twilly

7)  Twilly (19.06.2011 13:47)

Anniny halucinace mě dostaly do kolen... sedím před minotorem, třeštím oči a usmívám se jako debil ... myslím, že ti tohle hodně napoví, co?

Nevím, jak je to možný, ale právě teď z toho cítím hodně tebe. Neumím to pořádně vysvětlit, ale mám pocit, že ses právě naplno rozepsala. Je to vidět na těch scénách. Jsou úplně jiné, než cos doteď napsala... a mě se to moc líbí, Mišutko. OPRAVDU MOC

6)  Anna43474 (19.06.2011 11:37)

První část proměny??? Jestli tohle byl jen slabej čajíček, co bude to další?!
Co zas kruci Aro plánuje??? Co se stane?!
Major
Jacob
TKSATVO

MaiQa

5)  MaiQa (19.06.2011 11:31)

Takže Edward si s Bellou promluví. Konečně.
Ale ta Anna mě docela děsí. Už aby to měla za sebou.

Jula

4)  Jula (19.06.2011 10:27)

Že by nám Edward přišel k rozumu?

SarkaS

3)  SarkaS (19.06.2011 10:26)

Major, to je snad ta nejlepší postava v příběhu. Moc toho nenamluví, ale když už něco řekne, stojí to za to

eMuska

2)  eMuska (19.06.2011 10:14)

Jé, bejbýý! Edward sa ide porozprávať s Bellou! Hepííííííííí! Dúfam, že sa to zas nezvrte!

Bosorka

1)  Bosorka (19.06.2011 07:58)

Že by to už Anna měla za sebou? Ale míří tam Arova garda...
Edward si chce promluvit? Pan Patetický Odcházeč uznal chybu? ;)

1

Hledat

Přihlásit

Už. jméno:

Heslo:

Registrace

Aktuální články

Napsali jste

Náhodný obrázek