Sekce

Galerie

http://www.stmivani-ff.cz/gallery/thumbs/bella%20a%20Ed%20%C4%8Db.jpg

Mám ráda filmy o filmu. Tohle je můj malý pokus o "příběh o příběhu".

Hříšníci aneb Jak se mi to stalo.

A samozřejmě znovu přidávám písničku, která mi celou dobu zněla při psaní v hlavě...


Spoustu z níže uvedených plků jste už mohli najít na mém shrnutí případně v nějakém komentáři pod povídkou, takže to berte s rezervou.

 

 

 

 

Jak se mi to stalo…


Hříšníci na mě nemohli skočit v míň vhodném okamžiku. V době, kdy jsem je začala psát, jsem měla sedm dalších rozepsaných povídek. Přesto si nedali říct. První kapitola ze mě doslova vypadla. Na rozdíl od jiných mých elaborátů jsem ale Hříšníky měla dopředu promyšlené – tedy, abych byla úplně upřímná – znala jsem základní dějovou linii, jak a kam se mé postavy dostanou. Přesto jsem se při publikaci první kapitoly krčila. A celkem oprávněně. Mnohé z vás se netajily zklamáním. Další povídka? Ale co ty starší?

Inspirace? Jistě, přiznávám bez mučení. Už jsem se zmínila, že pro mě, původně zapřisáhlou „Tvajlajťačku“, by takovýhle odskok od předlohy byl ještě před půl rokem nemyslitelný.

Ale! Všechny si pamatujete ten zásadní okamžik, kdy se Alaska na svém shrnutí nadšeně zmínila o povídce Master of the Universe (MOTU). Krátce potom jsem vyslechla Hanetčinu nadšenou ódu na téma Wide Awake a něco v mé hlavě definitivně přeskočilo.

Došla jsem k „šokujícímu“ zjištění. Můžu napsat příběh velké lásky a přitom tam nemusím tahat upíry a vlkodlaky. Můžu napsat příběh, kde bude spousta věcí na hraně. Můžu napsat příběh, kde se občas objeví otevřená sexuální scéna. Můžu napsat příběh, kde násilí, bolest a zlo budou skutečně násilné, bolavé a zlé.

Přesně si vybavuju moment, kdy mi (při cestě do práce) došlo, jak zvláštní je podvědomí nástroj. I když jsem Wide Awake zatím nečetla, věděla jsem od Hanetky základní dějovou linku. A z ní jsem si nějak vysublimovala zásadní fakt: Oba hlavní hrdinové můžou mít za sebou trauma, které je může buď rozdělit, nebo nerozlučně spojit. Je vám to povědomé? Mně už taky...

Ale hned na začátku se vynořila další ale.

Patří ještě takový příběh na „naše“ černé stránky?

Věřte mi, velmi vážně jsem uvažovala o verzi na Bez hranic, jenže v tom byl háček. Já už všechny své postavy viděla jako Roba, Kristen a Cama (pozn. Cam Gigandet, představitel Jamese ve filmovém zpracování Twilight). Nedokázala jsem si představit, že jim dám jiná jména.

A pak tu byl důvod ryze praktický – v době, kdy jsem je začala psát, vycházelo na ff velmi málo povídek a já měla pocit, že nám ty naše stránky tak nějak usínají.

Další a mnohem zásadnější ale souviselo s „přístupností“ povídky.

Teď už se můžu přiznat. Jsem srágora. Možná, že kdybych ten příběh psala do šuplíku, dokázala bych se držet své původní verze (rozuměj té, co vznikla v mé hlavě), ale já postupně – asi nějak podvědomě – sklouzla k „bezpečnému“ popisu choulostivých scén. Čehož jste si určitě všimli a tiše mi to odpustili.

 

 


Co vás nejčastěji trápilo aneb Jak jste psali Hříšníky se mnou


Pokud vám nějaký autor fan fiction bude tvrdit, že píše nezávisle na připomínkách v komentářích, tak kecá. Věřte mi. Občas vám prostě něco uteče. Nebo se vám něco zdá naprosto jasné a čtenáři to vidí jinak.

S čím jste měli největší problém vy?

Nechápali jste, proč je Bella tak apatická. Proč Dekkerovi dovolí, aby se k ní choval tak, jak se choval.

To je nevýhoda toho, když k vysvětlení dojde až po několika kapitolách. Byla jsem si jistá, že odhalením Belliny minulosti se vše vyjasní. Přesto – pro mnoho z vás to i potom zůstalo nepochopitelné.

V čem jsem chybovala? Nedošlo mi, že přesnou představu o chování obětí zneužívání nemá každý. Že si každý neudělá podrobný průzkum jako já. A to není výtka! Autor musí psát tak, aby i čtenář, který neprošel školením, text bez větších potíží „utáhl“.

Jaká je realita? Jak to mělo být původně? V původní verzi byla Bella na Dekkerovi do jisté míry dokonce závislá. Typická reakce oběti. Málo se třeba mluví o tom, že oběti sexuálního zneužívání se velmi často v dospělosti samy stávají násilníky, kteří zneužívají děti v přesně stejném věku, v jakém byly samy zneužívány.

Uznávám – tohle už byla opravdu silná káva. Alibisticky jsem z toho vycouvala a některé původně zmíněné aspekty nechala prostě vyšumět.

Od Belly můžeme rovnou skočit na Edwarda – bolelo mě srdce, jak jste mu ke konci nemohli přijít na jméno. Čtyři roky se staly skoro zaklínadlem. Jak mohl čtyři roky sedět na zadku a nic nedělat? Nehledat ji?

Ale!

Potíž byla v tom, že Edward nevěděl o Bellině těhotenství. Myslel si, že jakmile se dozvěděla o jeho „problému“, usoudila, že zmizet navěky na opačném konci Států a s novou identitou je pro ni to nejlepší. Nejen že neměl důvod ji hledat (ona opustila jeho), ale zkusit hledat člověka zmizelého díky Programu na ochranu svědků je naprosto zbytečná námaha.

Takže – Edward v tom byl nevině. To já málo vysvětlila okolnosti. Edwarde, promiň!

A když jsme u něj. Od začátku jsem chtěla, aby celý příběh vyprávěla Bella. K agentu Walshovi se ještě dostaneme, ale Edward měl až do konce zůstat temnou a tak trochu záhadnou postavou.

Průběžně jste naléhaly, že chcete vědět, jak to vidí Edward. Hrozně mě překvapilo, že když jsem mu v poslední kapitole dala slovo a dopřála prostor, vzaly jste to tak lehce a samozřejmě, že to nikdo z vás ani nezmínil. Jo, beru to jako plus, kdyby to bylo moc křečovité, asi byste se zmínili;).

Hitparádu toho, co jste nejvíc řešili, vede ale bezesporu otcovství Bellina dítěte.

Jaká byla fakta? Víkend s Edwardem v Paříži. Vzpomínáte na zmínku o pesaru, který nestihla použít? Hned po návratu ji pak unesl James. Ještě předtím ji ale u ní v bytě znásilnil. Pravda je taková, že Bella by musela být génius nebo jasnovidka, aby věděla, kdo je otcem dítěte. Jak jsem to teda, kruci, měla vědět já?

Přiznám se, že mě bolelo srdce, když jste řešili, že dítě bude určitě Edwarda, a jestli to bude chlapeček nebo holčička…

S dítětem totiž souvisí i moje další dilema. Představa šťastné rodinky bez mráčku mi prostě způsobovala nevolnost od samého začátku. A tak jsem byla znovu zlá a vymyslela si Trishu. Ano, předčasný porod, smrt bezejmenného chlapečka a za pár let adopce slepé dívky – tyhle věci v plánu nebyly.

Ale vzpomínáte na houpačkovou šmírovací scénu z poslední kapitoly? Na zmínku o třetím dítěti? Jasně, byl to pes, ale druhé už tam bylo. A to zcela jistě „vyrobil“ Edward…

 


Gabriel Walsh


Poslední zmínka prostě musí patřit jemu. Gabe je moje srdcovka.

Na začátku byla jen hrubá představa agenta, který se po čase náhodně setká s Edwardem a pomůže mu najít Bellu. Jenže zase nastalo nějaké „cvak“ a já měla najednou potřebu podívat se na to všechno očima někoho, kdo to vidí s odstupem. Kdo se nebrodí až po krk ve všech těch sračkách. Kdo naopak stojí pevně nohama na zemi, přitom mu ale nechybí empatie a emoce (i když by to nepřiznal ani pod hrozbou mučení).

A tak se mi přihodil Gabriel Walsh.

Vaše reakce mě překvapily, ale vesměs potěšily. Od tichého ignorování až po nadšené výkřiky – mohla jsem si vybrat.

Závěrečnou scénu – Gabe a Jacob šmírující Bellinu a Edwardovu šťastnou rodinku – jsem měla v hlavě hrozně dlouho. Jen díky tomu jsem to nějak přežila.

Protože jsem věděla, že nakonec všichni – navzdory mým hříšným nápadům – dostanou svůj díl štěstí.

Jacob a Sara.

Gabriel a Amanda.

A hlavně naši věční Bella a Edward.

A snad jste mi odpustili, že Renesmé se tentokrát jmenuje Trisha…

Moji milí čtenáři, ještě jednou veliké díky…

 

 

 

 

povídky od ambry

 


 

 


předchozí kapitoladalší kapitola

Uživatelé musí být přihlášeni pro psaní komentářů.

Komentáře

«   1 2

Janeba

19)  Janeba (03.07.2011 21:37)

Už je konec??? Hurá!!! Tak to se dotoho můžu pustit i já!! Od konce! Zjistit co a jak, uklidnit se a pak s rozvahou začít číst a vychutnávat si to!!! Ambřičko myláčku , moc omlouvám, že jsem Hříšníky nečetla, ale znáš mě srabíka jednoho, tolik se bojím o ty své milované, že si musím nejprve počkat a pak v klidu vychutnat!! Kolem nás je tolik marastu, ve kterém s brodíme a nemusím chodit daleko, vidím to doma!!! Jsem ráda, že jsi napsala tenhle závěr a já se na to budu moct vrhnout!!! Takže zatím co pro vás ostatní jízda končí, mně teprve začíná !!!
Děkuji!!!

ambra

18)  ambra (03.07.2011 21:26)

Ach ženský, zase jste mě rozbrečely. A proboha!!! Tohle nebyl pokus ždímat z vás další pochvalné komentáře! Vážně jen bonus pro zvědavé (nebo aktuálně se nudící ).
Takže fakt konec. Asi jsem si to tak nějak potřebovala uzavřít...
Díky, holky. Na vás!

SarkaS

17)  SarkaS (03.07.2011 21:13)

Ambři hříšníci byli úžasní, ale tenhle náhled do tvých myšlenek a představ je snad ještě lepší. Jsem ti vděčná za to jak moc ses ponořila do jejich myšlení a založila postavy na skutečnosti. Bylo to osvěžující, protože to mnoho autorek nedělá, nebo dělá, ale dopadají jako já a nevypadá to tak reálně ani přes velkou snahu. Ty máš na tohle talent od boha... A nakonec... Guano Apes, co k tomu dodat

dorianna

16)  dorianna (03.07.2011 21:11)

Bos, ty mlč, tvé parodie svádí mé hlasivky do neustále hýkající pózy

milica

15)  milica (03.07.2011 21:09)

Ambro, děkuji za vysvětlení a uzavření tak skvělé povídky jakou jsou Hříšníci. Jsem šťastná, že jsem si je přečetla. DĚKUJI

Lenka326

14)  Lenka326 (03.07.2011 21:08)

Ambro, jsem ráda, žes Hříšníky napsala a že jsem si je mohla přečíst. Protože i takové zlo patří do našeho světa a nedají se před ním zavírat oči. Je pravda, že jsi první kapitolky psala drsněji a potom si se víc spoléhala na náznaky. Nevím, asi tu jsme všechny hlavně romantické duše, co očekávají lásku na věčnost a happy end i tam, kde to snad ani není možné a že jsme tě v komentech navedly na tuto cestu. Na jednu stranu jsem ráda, že jsi trochu ubrala na syrovosti, na druhou stranu jsme možná přišly o ještě hlubší zážitek. A protože jsem občas natvrdlá, tak mi náznaky někdy nestačí a tak jsem nepochopila, že Dekker Bellu před únosem znásilnil (díky, že jsi mi to tehdy vyjasnila) a to, že Trisha byla slepá jsem taky pochopila až z tvého komentu. Ale je otázka, jestli by psaní tak syrových scén a zážitků neublížilo i tobě. Mám moc ráda tvoje povídky, a Hříšníci jsou hvězdou mezi nimi. Myslím si, že i pro tebe to musel být fakt oříšek, vůbec si to nedovedu představit, co jsi při psaní cítila. Ale právě kvůli tvojí síle je ta povídka skvělá, hluboká i s tou vší bolestí, prozřením a rvaním se o kus obyčejného lidského štěstí.
Děkuji

Kristiana

13)  Kristiana (03.07.2011 21:06)

Jsem naměkko.:'-( :'-( :'-(
Definitivní tečka za Hříšníky? :'-( Děkuji Ti za ně. Bude se mi po nich moc stýskat a budu se těšit na každá Tvoje další písmenka.
Bylo to bolestivé, kruté, drsné, syrové a právě díky tomu si mě příběh získal. Sice jsem se dostala i k MOTU a WA, ale Tvoje Hříšníky nezapomenu a budu je mít nejradši, protože se stali mým poprvé v tomto odětví fanfikce.
ambři, máš můj obdiv.

kytka

12)  kytka (03.07.2011 21:06)

Maruško, tohle byla krásná tečka za neskutečně silným příběhem. Příběhem, který byl jiný, mohl být ze života, Tvoji hrdinové mohli být skuteční. Proto působil tak opravdově a člověk ho nemohl jen tak vypustit z hlavy a přestat na něj myslet. Děkuji ještě jednou, že jsem ho mohla číst.

Bosorka

11)  Bosorka (03.07.2011 21:05)

Dori - já vím, že život je takový. Jsou v něm hezké i špatné věci.... hodně špatné... Nechtěla jsem, aby to vyznělo, že kolem mě poletují motýlci a voní růže. Bohužel i já jsem občas po kolena v exkrementech. ;)

Ambři - ještě k tomu konci. Já zase doufala, že ty ostatní děti budou taky adoptované. Ani bych se nedivila, kdyby si Edward nechal udělat vasektomii. Některá traumata se nedají překonat, jen se s nima musíš naučit žít.

10)  Aalex (03.07.2011 20:59)

Nádhera. Jsem moc ráda, že jsi sem dala i tohle vysvětlení. Gabriel Walsh byl postava, která mě místy štvala (když manipuloval s Bellou - ale byla to jeho práce a bylo to přirozené), jinde jsem ti za ni byla víc než vděčná. Tvoje postavy byly dokonalé, naprosto věrohodné a plastické a pohled někoho z venčí povídku skvěle doplnil. Díky za úžasnou povídku. Myslím, že jsi to vyřešila elegantně a vzhledem k situaci naprosto logicky a nejlíp jak to mohlo dopadnout. "Šmírování" byl super nápad.

Lenka

9)  Lenka (03.07.2011 20:56)

Drahá Ambřičko. Většína tvých povídek je tak nějak naprosto opravdová. Ze života, který bohužel většinou není "procházka růžovou zahadou."
A Hříšníci jsou toho jasným příkladem. Napsala jsi je naprosto skvěle a já si vážím toho, že jsem je mohla číst. Chvílemi jsem měla husí kůži a srdce až v krku, ale naprosto mě pohltili a vtáhli do děje.
Díky.

Nosska

8)  Nosska (03.07.2011 20:55)

Ambři, Ty jsi prostě dokonalá autorka!
Dokonce i teď, když čtu tuhle úvahu, mi chvílema běká mráz po zádech tak, že se bojim abych nevrhla večeři , o další dva řádky se usmívám, jak zhulená a vzápětí se mi chce brečet. Jsi genialita sama!!!

ambra

7)  ambra (03.07.2011 20:53)

dori . Však ty víš...B)

ambra

6)  ambra (03.07.2011 20:52)

Bos, sfin, ještě jednou moc díky .
piky, něco z toho tam zaznělo, ale už si to nepamatuju (třeba kolik jim je a jak dlouho Bella pracovala v DC, než tam přišel Edward). Zítra juknu, slibuju;) .
Hanetko, jsem časový zoufalec. Dva měsíce funguju prakticky bez muže, v práci šest dnů v týdnu. Zítra pošlu mailík, jen doufám, že příští týden nikam nejedeš;) . Děkuju, dívky .

dorianna

5)  dorianna (03.07.2011 20:50)

Bos má pravdu jen zčásti... můj názor je, že takhle to holt chodí, není to sladkobolná uáchaná romance, ale syrový a pravděpodobnější příběh než cokoliv jiného... jako ze života.
Ambro, díky, že jsem měla možnost tohle číst

Hanetka

4)  Hanetka (03.07.2011 20:47)

Víš, Ambro, jsou příběhy, které můžu číst a líbí se mi a dokážu si od nich udržet odstup. Od těch tvých to nejde. Stávám se součástí příběhu natolik, že se mi o nich často i zdá. Jsem toho tak plná, že to někudy musí ven...
Někdy ve verších, někdy v praštěné parodii, která na tyhle stránky padá zrovna teď. Jsi pro mě často inspirační médium.
A moc moc doufám, že tě uvidím konečně i na WA. Nebo jinde. Kdekoliv.

piky

3)  piky (03.07.2011 20:37)

Ambři úžasné rozloučení s takovou povídkou jako jsou Hříšníci Něco se "zákulisí" Abych se přiznala, přemýšlela jsem nad tím, jak je Trisha postižená, ale nepřičla jsem na její slepotu Odpostíč mi to? ;) Hmmm, asi jsme moc řešily, kdo je otcem dítěte - za mě: myslela jsem si, že původní dítě bude ( chabá omluva ) Gabe byl úžasný , promiň) Můžu mít ještě dotazy? Jak přibližně staří jsou Edward, Bella, Victorie, James? Spali spolu Edward a Victoria? Jak dlouho pracovala Bella ve firmě než potkala Edwarda? Má Edward VŠ? Přejmenoval za ty čtyři roky Decker company? Zlatíčko, nemusíš odpovídat, to si jen sobecká piky musela přetřídit hlavu po přečtení tvého bonusu. A jedná tichá otázka - jaké knížky četla Bella a na jaké filmy ji vzal Edward. Promiň, to to počasí ( opět chabá omluva ) Díky moc za zážitky při čtení Tvých Hříšníků. Bylo to perfektní - Děkuju

sfinga

2)  sfinga (03.07.2011 20:33)

Jsem moc ráda, že jsem se pustila se do čtení Hříšníků. Stejně jako tebe při čtení lehce inspirovaly MOTU A WA, já díky stejným povídkám našla odvahu a četla. Já vím, že ti to říká jistě mnoho lidí, ale já to také řeknu.
AMBRO, HŘÍŠNÍCI JSOU TO NEJLEPŠÍ, CO JSI NAPSALA.

Díky za ně

Bosorka

1)  Bosorka (03.07.2011 20:24)

A já ještě jednou děkuji tobě! Tahle povídka byla hodně "bolavá", ale jsem ráda, že jsi ji napsala právě takhle!
A díky za dovysvětlení jistých maličkostí!

«   1 2

Hledat

Přihlásit

Už. jméno:

Heslo:

Registrace

Aktuální články

Napsali jste

Náhodný obrázek