Sekce

Galerie

http://www.stmivani-ff.cz/gallery/Kalam%C3%A1%C5%99%20pero.jpg

Do hlavy ne...

 

Za tento článek mě pravděpodobně čeká nějaký krutý trest. Ty, jejichž jméno si dovolím uvést níže, se nejspíše za pár dnů budou dohadovat, kteráže to měla nejrychlejšího nájemného vraha…

Ale hezky popořádku.

Blíží se premiéra závěrečného dílu Ságy a všechny to tu vnímáme jako určité uzavření něčeho. Možná jen příběhu jednoho fakt sladkého upíra a jedné trochu divné lidské dívky, ale mnohem spíš jako uzavření části našeho života, která nám zřejmě nikdy nezmizí z paměti, a rády se k ní budeme vracet.

Pro některé z nás byla tato etapa dokonce přelomová, protože z „pouhých“ nadaných žen na rodičovské udělala oficiální autorky či překladatelky.

Cítíme smutek, nostalgii a možná už i počínající lhostejnost. Přesto někde v koutku duše doufáme, že se vždy najde pár čtenářek, které sem zabloudí a opráší příběhy našich Edwardů, našich Bell a našich Jacobů. Že je nenechají v tichu zesnout…

A tím se – já vím, že poněkud uslzenou oklikou – dostávám k tomu, proč tento článeček vznikl.

Kromě dokončených povídek nám tu visí i celá řada restů. Příběhů, v nichž autorky rozehrály osudy svých hrdinů, a nechaly je neuzavřené, často useknuté v nejhorším možném okamžiku.

Chachá! Jistěže zrovna já jsem ta, co tu tunu másla na hlavě sotva vybalancovává. Ale nebojte se, chystám se ztrestat i sebe.

Takže jaký je návrh? Jaký je plán?

Připravila jsem první „nástřel“ seznamu povídek, které jsem četla nebo aspoň zaregistrovala (a chystala se je číst) a které určitě nejen já, ale i čtenářky touží vidět dopsané. Jak říkám – abych nebyla fouňa, sebe jsem zahrnula též. Pokud mi v komentářích necháte vlastní návrhy, budu vděčná, na druhou stranu bych jich v tomto prvním kole (ano, doufám, že budou další kola) nemělo být nějak přehnaně mnoho, protože by se tím celý systém zpomalil.

Takže jak by měl tenhle bič na autorky fungovat?

Jednoduše.

Prostě budou autorky přidávat v pořadí, jak jsou uvedeny v seznamu, další kapitolu své momentálně stávkující povídky. Nechci být krutá, ale pokud by vám sem, milé čtenářky, přibývaly dvě kapitoly oblíbených povídek týdně, určitě by vás to potěšilo.

Nebo ne?

Ha, tady máme druhou část plánu. Usnuly nám tu totiž nejen autorky, ale i čtenářky. Takže autorka bude ze seznamu vyjmuta (a tím i z povinnosti přidávat další kapitoly), pokud se jí do týdne po vydání neobjeví pod povídkou alespoň čtyři komentáře. Takže úspěch téhle akce závisí i na vás, milé čtenářky…

Zdá se vám to komplikované? Jukněte na seznam a pod ním uvedu příklad:

 

 

Grace – Můj milovaný mimoň, Pan Krásný a slečna Chytrá

Yasmini – Můj vnitřní boj

Alaska – Život s upírem

Astrid – Hranica pod vysočinou

ambra – Ten, kdo ti dá jméno, Návrat do zeleného ráje

Nebraska – Nechrochtej a spi, Za Mlhou

Ree – Hide your soul

Sfinga – Snění o Sfinze

Twilly – Mačacie zlato

Spinny – Nevděčná

Miamam – Ber nebo nech být

KalamityJane – Svatba snů

FriendToRain – Sleduj, takhle se to dělá, Ona je moje!

Evelyn – Šestý smysl

 

A jak na to? Prostě každý týden přidají kapitolu dvě autorky ze seznamu, hezky za sebou (takže příští týden Grace a Yasmini, další týden Alaska a Astrid atd. dokud nepřijde řada na všechny – pak se jede zase od začátku). Když si to spočítáte, není to žádné dramatické tempo, ale byla by tu aspoň jakási šance, že tu za pár měsíců budeme mít minimálně desítku dokončených povídek (a taky nám to tu trošku ožije).

Pokud to zatím nevyznělo dost jasně – ani s jednou z autorek jsem tenhle nápad nekonzultovala, takže jsem smířená s tím, že se mi dole pod článkem objeví sloupeček ostrých NE. Tajně ale doufám, že se tam také objeví pár přímluv od těch, kvůli nimž se celá tahle věc víc než dva roky právě tady děla…

A to je vše.

Uf…

Letím se schovat…

 

Uživatelé musí být přihlášeni pro psaní komentářů.

Komentáře

«   1 2 3 4 5   »

Pilly

48)  Pilly (31.10.2012 19:16)

Osobne si myslím, že je to dobrý nápad (určite tomu pomáha aj fakt, že nie som na zozname ). Samozrejme chápem, že nie vždy je čas a nálada, ked to nejde tak to nejde ale niekoho by práve ten tlak mohol motivovať takže budem dúfať, že sa to podarí a teším sa na poviedky :D

Astrid

47)  Astrid (31.10.2012 19:13)

Nápad sa mi páči, ja osobne potrebujem motiváciu a zamrzla som aj na BH s hromadou rozpásaných strán a odstsavcov v šuflíku. Takže ten plán dodržím a pridám kapitolu v udanom termíne. :) Edward z vysočiny mi trocha začal chýbať
Díky, madam, Díky za to, že znova niečo chcem robiť.

Dennniii

46)  Dennniii (31.10.2012 19:08)

Jako čtenářka s tím rozhodně souhlasím, na některé povídky už opravdu dlouhou dobu čekám. A opravdu bych je ráda dočetla. (To ale neznamená, že až skončí Twilight sága, že sem přestanu chodit. To teda určitě ne. Povídky o Stmívání se mi tak zaryly do duše, že je to můj takovej každodenní rituál si něco přečíst a hlavně způsob jak se odreagovat od šílenýho dne.)

Ale na druhou stranu chápu autorky, které s tím "nesouhlasí" to aby je někdo nutil přidat další kapitolu. Nemůžeme je do ničeho nutit. Já, která jsem nikdy nedokázala napsat ani slohovku si nedovedu představit psaní povídek. A všechny zdejší autorky velice obdivuji za ten dar co jim byl dán - umění psát.

monikola

45)  monikola (31.10.2012 18:55)

Nebíííí keby sa tu dalo like-ovať, tak ti tvoj koment/nápad olajkujem snáď tisíc krát...normálne sa tu chcechtám jak praštená

Grace

44)  Grace (31.10.2012 18:50)

Neb, chceš mi urvat moje výhodné místo na startu?! B)

Kamci

43)  Kamci (31.10.2012 18:47)

coby čtenářka říkám: geniální nápad . Přijde mi, že povídky, které jsem četla opravdu zmizely a jejich dopsání je na vážkách.
ale jak jsem tak projela reakce autorek, tak se mi zdají spíše negativní:(
každopádně držím palce všem nedopsaným povídkám aby se dočkaly svých konců

Carlie

42)  Carlie (31.10.2012 18:44)

Kino jiskry fantazie autorek zase zažehne a když už vyprchají i dojmy z posledního filmu, máme tu jiskru ambru ;-) , která slibuje dnes přede všemi...
Povzbuzení k dalšímu psaní je potřeba a veřejné pranýřování autorky, které se nepovede přidat kapitolu, jistě nenastane, takže za mě ok a těším se na kapitoly Držím pěsti, dámy

Nebraska

41)  Nebraska (31.10.2012 18:42)

Tady je můj zákeřný plán:

psát víc a totálně tak ambře rozhodit seznam! Muheheee! Jde do toho někdo se mnou? ;)

(Já vím, jsem ostuda atakdále Jdu oprášit znalosti o upírech - jsou to ti zelení, co šijou při měsíčku, žejo? )

40)  lu (31.10.2012 18:42)

Za sebe můžu říct, že je to velice dobrý nápad a souhlasím jako čtenář;) Každopádně ale chápu, že když je někdo zaměstnaný, má děti, manžela, musí se starat o domácnost a různé osobní problémy, tak čas na psaní povídek není. Někdo pod tlakem dokáže vyplodit neuvěřitelné věci a může být více kreativnější než v normálu, může se ale také stát, že když budou pod tlakem, kdyby někoho zklamali nebo si fantazie prostě dá pauzu, tak se nedá nic dělat:( Může to být k prospěchu i naopak. Ráda bych samozřejmě uvítala dokončení povídek, ale také chápu skutečnost jejich plnění dne. Obdivuji tě, že jsi se do toho pustila, já bych na to odvahu asi neměla, každopádně je to dobrý nápad a přeji hodně zdaru;)

eMuska

39)  eMuska (31.10.2012 18:33)

mala som dvanásť, keď som začala písať FF. síce väčšina stála za hammertime, ale bola som si vedomá toho, že s poviedkami o Belle a Edwardovi len tak seknúť nedokážem. preto ti, ambra, ďakujem. je mi jasné, že písať podľa harmonogramu nie je možno to pravé orechové, ale ak sa takto rozbehneme, poletíme... idem sa pustiť do betónového bloku v mojej hlave. mám chuť - písať.

ambra

38)  ambra (31.10.2012 18:00)

Ufff... Já měla začít omluvou asi... Teď jsem dorazila domů, takže mi asi něco uniklo, ale pochopila jsem, že jsem byla poslána do háje. Tož... ne že bych to nečekala. ;)
Jen k té inspiraci - asi bych to tak nedramatizovala, je to jen ff, když se člověk přinutí a sedne k tomu, většinou něco vypotí. Když se na psaní ani nezkusím naladit, je to marné, jasná zpráva;). Nedělala jsem si iluze, že se přidají všechny autorky, ale pořád doufám, že nám atmosféru, co tu kdysi vládla, definitivně nevymetla jistá létající košťata. A že se ještě na chvilku dokážeme vyburcovat a to finále si užít jako pořádný mejdan (ne jako jakési divné vyšumění). Takže ještě jednou - omluva všem zmíněným autorkám, veliké díky těm, které se už přidaly (a snad ještě přidají). No a největší díkanec čtenářkám, které si tu se svým ANO poskočily .

monikola

37)  monikola (31.10.2012 17:08)

ja si ambru vlastne ze tento počin vážim...ono to chcelo odvahu pošťúrať sa v našich kurích okách...som si istá, že každá z nás pisateliek, č tu máme resty z toho nie sme nadšené a ak táto jej akcia dokope k dokončeniu aspoň jednej z poviedok, bude to úspech a my jej budeme vďačné

je to jednoduché...ak to niekomu nepomôže a nenakopne ho to, tak to nechá tak...za seba môžem povedať, že ak by som sa na tom zozname objavila ja, určite by mi to pomohlo...pohár je vždy buď poloprázdny alebo poloplný...záleží na uhle pohľadu...preto ambrinu snahu môžete vnímať ako nátlak, alebo ako snahu vyjadriť sa k tomu, že vaša činnosť je žiadaná a ako ženy predsa žiadané chceme byť, nie?

36)  hela (31.10.2012 16:57)

holky já myslím že je to dobrý nápad, jen doufám že dojte třeba částečně naplnění

Hanetka

35)  Hanetka (31.10.2012 16:43)

Bye, já myslím, že se tu zhasínat nebude, věřím v druhý dech. Podívej, jaká obroda nastala u HP! To je taková smršť, že se BH pomalu mění v Potterblog, takže můžeme doufat, že u Stmívka možná nastane totéž. Ale zároveň chápu i Sfingu, sama mám rozepsáno a neskutečně mě to štve, cítím se provinile, že se na pokráčko tak dlouho čeká, ale vem na dlani chlup, když tam není - a nápady z prázdné hlavy taky nevysypeš. Alespoň já ne, a vynutit se to nedá. Ale moc se těším, jak nám ambra půjde příkladem!

sfinga

34)  sfinga (31.10.2012 16:40)

Omlouvám se za nechtěnou urážku, nebudu už prudit. Komentář jsem smazala a nic k tomu psát nebudu.Sorry, jsem po záchvatu migrény.
O zhasnutí se ale nedá mluvit, Bye, podívej na zmrtvýchvstání FF na téma Harry Potter.

Bye

33)  Bye (31.10.2012 16:34)

Moc ráda bych si dočetla některé rozepsané povídky dřív, než tu poslední čtenář zhasne. A že se ta doba blíží, to myslím cítí každá z nás.
Vidím ale, že snaha o dobrý počin byla zardoušena hned u zrodu.
sfingo, řeknu to krátce, tohle bylo zbytečné :-(

Ajjinka

32)  Ajjinka (31.10.2012 16:25)

Jsem ráda, že jsem unikla - každopádně nápad z ní vážně dobře, teď jen jestli bude fungovat! :)

Bosorka

31)  Bosorka (31.10.2012 16:16)

Šárko, taky sis musela vzpomenout? ;)

piky

30)  piky (31.10.2012 16:02)

Já říkám za čtenáře velké ANO

Yasmini

29)  Yasmini (31.10.2012 15:44)

Sfingo, stačilo napsat, že se ti to nelíbí a nejdeš do toho. Nějak se vzájemně osočovat určitě v plánu nebylo.

«   1 2 3 4 5   »

Hledat

Přihlásit

Už. jméno:

Heslo:

Registrace

Aktuální články

Napsali jste

Náhodný obrázek