Sekce

Galerie

http://www.stmivani-ff.cz/gallery/bels1.jpg

Zaprvé se musím omluvit, že mi to tak dlouho trvalo. Zadruhé vás nalákat na tuto zpoveď:

Komu vděčíme za to, že je Evelyn nyní mezi námi, co všechno se dá dělat u plotny, po čem touží její romantická duše, co zaviní jedno přeslechnutí a mnohem víc se dozvíte právě teď a tady.

Neváhejte, vymyslete záludné otázky a vrhněte se na Evelyn!

1. Podle tvých povídek a vyjadřování si tě představuju jako hodnou, milou a romantickou holku. Je to tak nebo se pletu?

No, jak se to vezme :-). Romantik rozhodně jsem a občas je to až chorobný stav. I po několikaletém vztahu vyžaduji květiny, večeře při svíčkách, dlouhé procházky po horách hezky ruku v ruce, společné sobotní snídaně v posteli... Hodná a milá jsem snad taky, ale pokud mě někdo nebo něco naštve, umím být hodně nepříjemná a protivná. Můj drahý polovičák by o tom mohl napsat sáhodlouhou esej nebo hodiny a hodiny vyprávět.

Děti ve školce mě milují, tak to, doufám, taky o mé milé povaze něco vypovídá :-)

 

2. Máš spoustu nádherných povídek a každou z jiného soudku, tak by mě zajímalo, kde bereš nápady a inspiraci?

Tak prvně děkuji za pochvalu, od Tebe si jí moc vážím. Nápady přichází většinou při vaření a nejednou už na náhlou inspiraci doplatila večeře, která dopadla tak, že se místo ní musela objednat pizza. Ale třeba Jiná realita mě napadla už při prvním čtení BD. Nějak se mi nezdálo, že by se Belle všechno tak dokonale vyplnilo, a říkala jsem si, že to snad musí být jen její sen. Po dočtení jsem se nad tím víc zamyslela a vznikla Jiná realita.

Jednorázovky mě zase napadají při čtení cizích povídek :-) Stačí jedna věta, která mě zaujme, a hned se mi k ní v hlavě začne odvíjet celý příběh, který většinou nemá vůbec nic společného s povídkou, která mě k psaní „nakopla“.

 

3. Jak ses k FF vlastně dostala? Začínala jsi na Twilight nebo jsi psala už předtím?

Psala jsem už na základce. Velmi intelektuální a až neuvěřitelně nečtivé básně a balady ve stylu Jiřího Wolkera. Když teď nějakou objevím, musím se šíleně smát svým tehdejším myšlenkovým pochodům a vrtět hlavou, jak jsem jen něco takového mohla někdy zplodit. Na gymplu jsme měli výbornou třídní češtinářku, která vyžadovala mnoho slohových prací a pak je kritizovala. Já ji milovala, zbytek třídy nesnášel. Někdy kolem konce prváku jsem zjistila, že mě psaní vážně baví a začala se mu věnovat i mimo povinné práce. Nejraději jsem měla fejetony, ke kterým mě nejčastěji inspiroval náš čtyřnohý a maličko rozmazlený miláček.

Až s TS jsem ale objevila chuť napsat něco delšího, na více částí a třeba to i někde publikovat. Na ten příběh o lásce obyčejné dívky a dokonalého upíra se krásně navazuje a jejich postavy se velmi dobře dají rozvíjet, obměňovat jejich charaktery a nechat je prožívat nová a nová dobrodružství. Psát o někom z TS je jednodušší, než vymyslet si všechno sama.

Nikdy jsem ff psát nechtěla, protože se mi to zdálo neoriginální, ale jednou jsem hledala na internetu něco na etiku a mimo jiné se mi na mé zadání v googlu v seznamu článků o daném problému pojednávajících objevily i jedny stránky s FF o sáze. Ze zvědavosti jsem je otevřela a čirou náhodou narazila na povídku od Texie Padlý anděl a byla jsem lapena. Časem jsem se začetla do povídek více autorů a jen tak pro sebe do šuplíku zkusila taky něco sepsat. Až nedávno jsem Půlnoční stín oprášila a po menších úpravách docela spokojeně vydala. To byla moje první FF povídka. Od té doby mi nápady víří hlavou, a ač už mám občas celé ságy plné zuby, nedá mi to a sepsat je prostě musím :-).

 

4. Vědí tví příbuzní a přátelé, že píšeš? Pokud ano, podporují tě a čtou tvé výtvory?

Ví o tom můj muž. Neumím si představit, že bych psala tajně, to bych toho asi moc nenapsala. Četl ze začátku pod nejrůznějšími pohrůžkami, ale vzhledem k jeho protáčení panenek, kdykoliv se objevilo jméno Edward nebo Bella, a zoufalým povzdechům, co komu udělal, že ho nutím číst něco jiného než Sto plus jedna či Epochu, jsem to vzdala. Rodiče o této mé aktivitě nevědí, a kdyby věděli, maminka by mě asi uškrtila. Celá sága ji prý rozčiluje a souhlasí s jejími kritiky, že je pro náctileté dívky nebezpečná. Loni na dovolené ale tajně přečetla všechny čtyři knihy během tří dnů a nevnímala u toho nic jiného :-). Přátelům se taky moc nechlubím, ale shodou náhod mě mailem žádala jedna čtenářka o dlouho neschválenou kapitolu, a když jsem jí ji poslala, poznala mě podle fotky u mailu a přihlásila se jako má spolužačka z gymplu studující nyní v Olomouci. Svět je prostě malý a Stmívání příliš populární :-)

 

5. Co děláš ve volném čase, když zrovna nepíšeš a nečteš FF?

Momentálně volného času moc nemám, protože jsem na konci srpna začala pracovat. Balzámem na duši jsou pro mě procházky se psem v lese nebo výlety na chatu v Krkonoších. Ráda si přečtu i neupíří knížku. Chodím poměrně pravidelně na jógu a pilates a po cvičení s kamarádkami na zasloužené vínko či kávu. Miluju vaření a pečení, takže i tím si zpříjemňuji den a muž se za to rozhodně nezlobí. A přiznám se, že občas úplně nečinně lenoším a válím se v posteli u seriálů klidně celý den.

 

6. Kterou svoji povídku máš nejraději? Proč?

Tak to je těžká otázka. Kterou cizí mám nejraději, to vím zcela bezpečně, ale svojí? Pravděpodobně bych se nerozhodla mezi Půlnočním stínem a Jinou realitou. Jsou to moje první povídky a asi k nim mám největší vztah. Jinou realitu bych zpětně trošku upravila, je místy docela neohrabaná, ale vcelku jsem s ní moc spokojená. Po dlouhé úvaze by to u mě nejspíš vyhrála. Je to taková moje malá srdcovka.

 

7. Co kdybys nám na sebe něco práskla? Stydíš se za něco, co jsi někdy udělala, zažila nebo za nějaký svůj zlozvyk? Bude stačit i nějaký trapný zážitek. Ne neberu jako odpověď.

Na trapasy jsem expert. Třeba zrovna včera jsem přemlouvala nevidomého chlapečka, aby mi řekl, co je na obrázku na stěně... Nepodívala jsem se do jeho karty a nenapadlo mě to. To jsem se vážně styděla.

Asi největší trapas byl začátek mého vztahu. S přítelem jsem se seznámila na plese a to přes jeho bratra, se kterým jsem hrála amatérské divadlo. Byl tenkrát už trochu přiopilý a ptal se mě, jak se mi líbí bratříček. Mluvil ale už dosti nevýrazně a já mu místo bratříček rozuměla František. Celých pět týdnů jsem si myslela, že se tak má nová láska jmenuje. A mám pocit, že jsem mu Franto i párkrát řekla. No, a on je to Honza :-). Upozornila mě na to až kamarádka, která ho taky znala.

 

8. Nevím, co číst a Twilight mi už leze na mozek. Jakou knihu bys mi doporučila? Nepohrdnu ani filmem.

Já osobně můžu stále dokola číst Betty MacDonnaldovou a její Vejce a já, Co život dal a vzal i Čáry paní Láry Fáry. Jsou to knížky plné pohody, smíchu a skvělý zvedač nálady. Ta paní neměla lehký život, ale píše s úžasným nadhledem a vtipem. Ráda se také vracím ke knihám P.D. Jamesové, ať už jsou to detektivky nebo sci-fi Potomci lidí. Adam Dalglish je podle mě nej detektiv všech dob. Naprosto dokonalé dílo je Alchymista od Paula Coehla. A pak můj zamilovaný příběh – Poslední jednorožec Petera S. Beagla. Ano, je to svým způsobem pohádka, ale i v dospělém věku u jejího konce slzím.

Z filmů bych směle doporučila Faunův labyrint, Seznamte se, Joe Black a Fontánu. Jsem fanynka starých českých filmů a například Eva tropí hlouposti bych mohla sledovat stále dokola. Novější filmy moc neznám a poslední český film, který se mi líbil, taky není zrovna z poslední doby. Perníková věž. Jsem spíše seriálová a ty mi bráška stahuje po celých sériích. Nadšená jsem byla ze Supernatural, Himym a Glee.

 

9. Kdybys mohla mít jedno přání, klidně nerealistické a neuskutečnitelné, jaké by bylo?

Chtěla bych žít v menším skotském městečku kousek od Edimburgu, pracovat v centru pro děti na zkrácený úvazek, mít rozkošný domeček se zahrádkou, báječného manžela, tři děti a psa. To jaksi není jedno přání, že :-). Dobře, tak jedno. Pokud vynechám zdraví pro celou rodinu, moc bych si přála mít hezčí nohy :-).


Povídky od Evelyn

Uživatelé musí být přihlášeni pro psaní komentářů.

Komentáře

1 2   »

Evelyn

31)  Evelyn (12.09.2010 18:21)

Děkuji všem za otázky, postřehy i milé poznámky
Dneska můžu prozradit, že úžasná a báječná Ree byla tak hodná a odpověděla mi na pár otázek. Její zpověď se tu objeví velmi brzy

Evelyn

30)  Evelyn (10.09.2010 15:47)

Hani, já taky děkuju
Zmiňované knihy jsem nečetla, ale určitě se na ně podívám, když je to tip od Tebe

Belko, děkuju Pohodová ženská jsem jak kdy. Jak už jsem psala, muž by mohl dlouze vyprávět
A šestý smysl? Už je napsaný, ale u bratra na kasárnách ve Vyškově, kde nemá net. Domů sice jezdí, ale bez notebooku a stáhnout mi to na flasku vždy zapomene...
Moc děkuju za podporu

Evelyn

29)  Evelyn (10.09.2010 15:43)

Silvaren, děkuji moc Do anděla mám daleko, zvláště nevyspalá
Co se tvorby týká, plánuji pomalý přechod na Bez hranic. Dokončím rozepsaní povídky a pak se vrhnu na něco bez Cullenů, vlkodlaků či Volturiových. Vydávat nic v plánu nemám, tedy kromě své úžasné bakalářky, která se ale rozhodně bestselerem nestane Baví mě moje práce a na profesionální psaní se jednak necítím dost nadaná a jednak bych na něj neměla jakožto zaměstananá čas. A taky se přiznám, že jako koníček mě baví, ale kdyby to byla povinnost, nejspíš by mě brzy omrzelo... Každopádně si takové chvály vážím a těší mě

28)  belko (10.09.2010 10:56)

Evelyn, patříš mezi mé oblíbené Paní spisovatelky tady na FF,všechna tvá dílka mám přečtená a prostudovaná a nej nej NEJ? to je jednoznačně Jiná realita!
Ale je pravda, že pořád šmíruju kolem Šestého smyslu....a nic...
A dík za nahlédnutí do soukromí,vypadá to, že jsi pohodová ženská:)
A piš piš piš!!!

Hanetka

27)  Hanetka (10.09.2010 10:21)

Díky za krásnou zpověď, díky za odpovědi. Otázek tu bylo už tolik, že snad ani žádnou nemám. Jen ti chci poděkovat za nádherné povídky - taky jsou jedny z mých nejoblíbenějších, Zapomenuté království je přesně můj šálek kávy. A holčičky... hm, taky jsem toužila po holčičce. Mám dva kluky a nelituju. Jsou to zlatíčka, kromě chvil, kdy jsou jako každý chlap na zabití.
A Skotsko a Irsko... Přece jen mám otázku. Četla jsi Kroniky Prydainu a knížky o Artemisu Fowlovi? Jestli ne, vřele doporučuji - Irsko a Keltové jak vyšití, včetně skřítků...

ambra

26)  ambra (10.09.2010 09:34)

Hani, díky za odpovědi!!! A téma holčičky - já mám dvě, absolutní potvůrky, chlapečka jednoho a ten je zlatíčko...

Silvaren

25)  Silvaren (10.09.2010 09:16)

Díky moc oběma za krásnou zpověď - boží otázky a samozřejmě odpovědi.
Taky strašně moc děkuju za naprosto dokonalé povídky. Pořád se nemůžu rozhodnout, jestli mám radši HST nebo ZK, každopádně jsem na obou pořádně závislá.
Rozhodně mi přijdeš jako rodinný typ a co se týče holčiček... Já jsem strašně moc chtěla chlapečka. A teď, když se mi pod nohama plazí ta růžová žížalka, jsem z ní úplně na měkko. Pravděpodobně bych ji milovala, i kdyby byla chobotnička.
Btw. vaříš, pečeš, nebezpečně dokonale píšeš - nejsi Ty anděl? Myslíš, že napíšeš něco většího mimo TW a plánovala bys to vydat?

Evelyn

24)  Evelyn (10.09.2010 06:42)

Bye, já jsem taky v podstatě plachý tvor, ale když se do něčeho zamiluju tak hluboce jako do FL, klidně to budu psát a říkat pořád dokolečka a při všech příležitostech .
Ano, Bellou a Edwardem jsem poněkud přehlcena, ale Klavíristu mám stejně jako předtím Annu delší dobu rozepsaného v počítači a nesnáším, když mám něco nedokončeného. Bude ale rozhodně kratší než Jiná realita nebo Království

Popo, děkuju Taky mám teď problém s časem, takže Tě naprosto chápu. On se ten den nedá a nedá nafouknout, že?
Mám příbuzné v Pasekách nad Jizerou. Žijí tam dva moji staromládenečtí strejdové, kterým už je přes šedesát, ale pořád vstávají ve čtyři ráno, podojí krávy a vydají se na své rozsáhlé polnosti. Obývají historicky chráněný dům, který si tam naše rodina postavila, když ten předchozí vypálili v osmnáctém století Švédové. A od té doby neprošel žádnou výraznou rekonstrukcí... Takže suché záchody za chlívem jsem zvláště v zimě žůžo dobrodrůžo Ale naprosto nekriticky to tam miluju. Jedna ze stodol se předělala na další obytný dům (stejně nemoderní) a tam se jezdíme rekreovat. Buď podnikáme tůry po okolí - chození po horách je asi jediný sport, který je mi skutečně hodně blízký - nebo za deštivého počasí se zavírám na půdě plné pokladů z dob docela vzdáleně minulých. Nedávno jsem tam třeba objevila svatební šaty svojí prapraprababičky .
Nejdelší tůra? Ani nevím, ale nejspíš někdy po maturitě na rodinné dovolené s rodiči a bratrem na Slovensku u Štrbského plesa. Tam jsme vstávala kolem šesté ráno a hned po snídani vyráželi na výlety po okolí, z nichž jsme se vraceli až v pozdních večerních hodinách. A musím říct, že každý ušlý kilometr stál za to. Je tam nádherná příroda a pohledy, které nabízejí vršky hor, jsou až pohádkové.

Filmy pro pamětníky sleduji vždy, když mám nějaký splín. Zaručeně mě pokaždé pobaví a rozveselí.

Popoles

23)  Popoles (09.09.2010 22:42)

Hani a DeSs, nejdříve bych chtěla poděkovat za ty úžasné otázky a odpovědi. Přistihla jsem se, že u některých souhlasně kývu s pusou od ucha k uchu roztaženou (část o nápadech při vaření a následném zuhelnatění pokrmu vlivem neodbytně zapsané myšlenky, je mi blízká).:D :D
Hani taky miluju staré české filmy a když mi to čas dovolí, s radostí koukám na film pro pamětníky.
Obdivuji tvou Jinou realitu a už věčnost si slibuji, že se vrhnu na další tvé skvosty (ach ten čas, kde ho vzít)


Ale taky bych měla jednu otázečku -
Říkala jsi, že máte v Krkonoších chatu - chodíš po horách ráda? A jakou nejdelší túru jsi podnikla?

díky P.

Bye

22)  Bye (09.09.2010 22:00)

Hani, co mi to děláš? Čtu si tady v klídku Tvoji zpověď a komenty. Připravuju si doplňující otázky...
A teď tu jen sedím, tak nějak se klepu a hrozně se stydím.
Já jsem plachý tvor, víš?
To ale nic nemění na faktu, že su šťastná jako blecha. A že to pro mě hrozně moc znamená

Strašně mě potěšilo, že nejsem jediný blázen, co pravidelně sleduje Filmy pro pamětníky. Evu znám doslova nazpaměť ;)

Hodně už tu bylo řečeno. Tak snad ještě:
Co bude po Zapomenutém království? Píšeš, že jsi Edwardem a Bellou přehlcená. Bude Klavírista?

Evelyn

21)  Evelyn (09.09.2010 21:09)

eMuš, keču nemám ráda, takže arašídy, ale úplně nejraději čerstvě vyloupané vlašáky s křížalama

DeSs, já si to nijak neberu Bylo to myšleno s nadhledem a úsměvem na rtech Rozhovor se Scrib bych si náhodou moc ráda přečetla a mrzí mě, že to s ní nevyšlo. A Tvoje otázky mě příjemně překvapily a všechny se mi líbily

Evelyn

20)  Evelyn (09.09.2010 21:05)

Sandro, vdaná nejsem, ale s přítelem jsme spolu skoro šest let a cca čtyři spolu bydlíme. Považuji ho za svého muže, i když papír na to zatím nemáme Ta zmiňovaná povídka opravdu není o mně. Je to esej z gymplu, kterou jsem psala, ještě než jsem Honzu potkala Trochu jsem se ji bála uveřejnit, aby si někdo nemyslel, že je to moje osobní zpověď. Já jsem docela spokojená a i když bych ho občas kopla, nevyměnila bych ho za žádného jiného.
Jeden čas jsem četla hodně ff povídek, ale momentálně jsem trošku přetwillitovaná... Moje nej jsou Forest Love od Bye, Laskavý čtenář od ambry, Nebrasky Myška, Hanetky Andělé a povídka, která je zveřejněná jinde - Hledaná od Twigirl. Ale moc ráda mám i Ree, Ajju, Karolku, DeSs, Texie, sfingu, Popoles, Gassie či zase z jiného webu About her od Tezzynky. Kdybych měla jmenovat všechny své oblíbence, byl by ten seznam hooodně dlouhý a obsáhlý. FL Bye je ale moje nej.

Ambro, děkuji za takovou milou poznámku, ale stojím si za svým, že minimálně ty nohy jsou nehezké Mám na to školu, abych něco takového poznala

DeSs

19)  DeSs (09.09.2010 21:02)

Takhle to neber. Já se ze začátku dlouho rozhodovala mezi váma dvěma. A na tebe mě nenapadaly otázky, tak jsem jako vždycky zvolila to jednoduší. Ale musím uznat, že nelituju. Jsem ráda, že jsi byla ještě volná a přijala jsi.

Evelyn

18)  Evelyn (09.09.2010 20:55)

Ambro, a neejlepší na tomhle rozhovoru je, že jsem takové náhradní řešení Měl být zpovídán někdo jiný, ale moc dlouho se neozval, tak jsem přišla na řadu já
Na živo jsi mě sice viděla, ale oblečenou - v plavkách nebo prádle jsou moje křivé nohy hodně výrazné :(
A ano, už jsem se plně vyrovnala s tím, že jsi kapku jiná, než Tvé povídky. A o to víc Tě obdivuji
Jinou realitu jsem měla promyšlenou až po Bellin návrat do Volerry po uzdravení Edwarda. ale pak mi bylo líto ukončit to takhle. Přeci jen, jsem happy enďák Dalších asi dvacet dílů jsem si promyslela naráz, ale jednotlivé menší zápletky vznikaly postupně. Jak to všechno dopadne, to jsem měla naplánované a asi ani nechuť čtenářů by mě nedonutila konec měnit.
K těm třem dětem - já bych ráda klidně hned, ale rozumně jsem se sama se sebou dohodla, že rok až dva budu pracovat, abych měla praxi, a pak se na to plození vrhnu Chci být mladá maminka a svým vaječníkům jsem po vzoru těhotné kamarádky vysvětlila, že spermie s Y nejsou naši kamarádi a spojovat se budeme jen s těmi se dvěma X. Přála bych si tři holčičky, ale vzhledem k tomu, že muž je z rodiny, kde se rodí samí kluci, budu vdščná za jednu Děti miluju a a vždycky jsem chtěla velkou rodinu. Možná na to nevypadám, ale jsem velmi rodinný a domácký typ

eMuska

17)  eMuska (09.09.2010 20:52)

Trochu blbá otázka, ale to dúfam nevadí:

Keby si si mala vybrať medzi arašidami a kešu orieškami, čo by to bolo?

ambra

16)  ambra (09.09.2010 20:50)

K mé poznámce ohledně dolních končetin - pro ty, kteří nebyli na srazu: Ujišťuju Vás, že Evelyn má naprosto dokonalé nohy (o zbytku nemluvě!!!).;)

Sandra

15)  Sandra (09.09.2010 20:44)

Ahoj, skvelo píšeš a tak sa chcem spýtať:

Čítaš veľa poviedok ff twiligh? Aká je podla Teba najlepšia? Daj takých 5 A ktoré sa naozaj oplatia čítať?

Máš 22 a už si vydatá? V tom prípade dúfam, že "A já se topím" nieje z vlastne skúsenosti

Evelyn

14)  Evelyn (09.09.2010 20:39)

Anni, kdepak Jediné, čím bych mu možná mohla proklát srdce, je podpatek boty. A to bych nedala - jednak není dřevěný a jednak bych nevykopla tak vysoko a dobře mířeně, ani kdyby mi šlo o život

eMuško, osnovu jsem si nikdy nepsala. Sama si ten příběh převyprávím, rozmyslím si, k čemu chci dojít, co jím chci říct. A pak to načisto sepíšu rovnou na pc. Většinou mám dokonale promyšlenou hrubou kostru a ten zbytek nějak sám od sebe vyjde až při psaní

ambra

13)  ambra (09.09.2010 20:36)

Nejprve - díky za hezké otázky, díky za upřímné odpovědi! (nohy mě zlomily v pase , možná o to víc, že jsem Tě viděla i mimo tuto naši jinou realitu ). S dovolením mám taky něco: JR - do jaké míry byla hotová v Tvé hlavince, když jsi ji začala psát? A obecně - máš povídky promyšlené včetně závěru nebo je na začátku nápad a při psaní jsi často překvapená, kam Tě příběh zavede?
Díky za P.D. Jamesovou!!!;)
A Hani, už ses vyrovnala s rozdílem mezi ambrou a tou rozchechtanou ženskou?
A zase z jiného soudku - tři děti?!?! Kdy plánuješ začít?

eMuska

12)  eMuska (09.09.2010 20:26)

Pridám sa k odkazom pod čiarou a hneď mám aj otázku:

Ak dostaneš nápad, ideš okamžite písať, či si to najprv premyslíš, či si spíšeš osnovu, či... niečo iné???

Ďakujem!

1 2   »

Hledat

Přihlásit

Už. jméno:

Heslo:

Registrace

Aktuální články

Napsali jste

Náhodný obrázek

Edward - screen