Sekce

Galerie

/gallery/bels1.jpg

Chcete vědět, proč Edwardovi narostla křídla?

Zajímalo by vás, jestli si autorka série Padlí andělé nepláčou dala do avataru svoji vlastní fotku?

Je Team Edward, nebo Team Jacob?  A koho by chtěla zastřelit?

Chcete se dozvědět víc? Čtěte! To si nemůžete nechat ujít!

1) Pamatuješ si ještě, kdy a jak vzniknul námět k Padlým andělům? Bylo to okamžité vnuknutí, nebo jsi to musela nějak vymýšlet?


Námět k Povídce Padlí andělé nepláčou vznikl najednou. Tehdy jsem zrovna uveřejnila Emmetta a lesní pannu, nadchlo mě, kolik to má komentářů, a přemýšlela jsem, jakou jinou bájnou bytost bych ještě mohla zahrnout do svého repertoáru. A pak mi blesklo hlavou, že je vlastně Edward nějaký divný upír - čestný, svědomitý, láskyplný a shovívavý, a ten jeho ochranitelský komplex... Tyhle vlastnosti by byly divné u člověka, natož u upíra. A tak mě napadlo, co když byl v předešlém životě andělem? No a bylo to. Měla to být původně jednorázovka, která končila Edwardovou přeměnou. Dál už to přece je napsané, že. Jenže potom se strhla lavina žebrání o pokračování, já neodolala a tak je z jednorázovky prolog, povídka má 28 kapitol a ještě nejsme u konce.

2) Jaká je Tvá nejoblíbenější postava ságy Twilight? Proč?


Asi všechny. Mám ráda všechny postavy, každá má v příběhu své místo, ty kladné i ty záporné. Jsem trochu tým Edward, ale se silnou fixací na Jacoba, což je myslím z mého psaní znát. A z dívčích postav mě moc zaujala Bree. Té holky je mi vážně líto. Tak mladinká, vlastně i ochotná se změnit, a neměla štěstí ani žádnou šanci. Těším se na tu knížku o ní, co má teď vyjít.

3) Kde se vzal Tvůj krásný, a trochu záhadný avatar?


Na Googlu. Měla jsem původně jiný, ale po nějakém čase jsme byla upozorněna, že už ho někdo vlastní. To bylo ještě na jiném webu. Takže jsem zadala do vyhledávače obrázků slovo vampire, vytřídila, co už někdo použil a co se mi nelíbilo, a z toho prosévání zbylo nakonec tohle. Ta malá upírka se mi líbí, připomíná mi právě Bree, a koutkem pusy jí teče ještě zbytek krve od svačiny. Je tak trochu ztracená.

4) Jak jsi spokojená s převedením ságy TW na filmové plátno? Těšíš se na

Eclipse?


No, spokojená možná není to pravé slovo. Spíš smířená. Je mi jasné, že knihu nacpat do filmu není jednoduché, zvláště takhle tlustou, a ještě je v ní spousta pasáží o pocitech, což ve filmu moc okecat nejde. Docela se jim povedlo obsazení, ale ráda bych zavedla povolený odstřel na pachatele českého dabingu. A na Eclipse se těším, podle ukázek to vypadá na zatím nejlepší díl.

5) Kde, případně jak, se nejčastěji rodí nápady na Tvé básně a povídky? Když Tě

to přepadne, píšeš rovnou do editoru, nebo nejdřív používáš papír a tužku?


Nápady se rodí všude, není to tak, že bych si sedla a řekla: "Tak a teď vyplodím báseň nebo novou kapitolu." Tak to nefunguje. Někdy mě osloví cizí povídka, nebo knížka, film, hudba... někdy je to jen nálada, pocit. Většinou silná citová hnutí ve mně vyvolávají básnické střevo, k próze být pohnutá nepotřebuji, alespoň ne tak moc. Umím psát i na objednávku, ale za moc to pak nestojí. A píšu rovnou do editoru, papíry ztrácím, tužky lámu a nic po sobě nepřečtu.

6) Zdá se, že se kromě prózy vyjadřuješ snadno i ve verších. Jak se Ti to

stalo?


To je vrozený defekt. Nebo získaný v raném mládí horlivou četbou.Často se mi stává, že ze mě vypadne rým i v běžném rozhovoru. Kdysi jsem to používala cíleně, učitelce ve škole se to hodí. Děti si poučky lépe zapamatují, když jsou zrýmované a ke všemu ještě legrační.

7) Co Tě přivedlo k psaní FF básní a povídek? Píšeš a případně zveřejňuješ i

jinou svoji tvorbu?


Co mě přivedlo k FF... Já vlastně nevím. Už před pár lety jsem četla FF, o Harry Potterovi, to bylo moje první seznámení s tímto literárním útvarem. Stmívání mě dostalo opravdu hodně. Začala jsem číst povídky jiných a psala jsem jim veršované komentáře. Čím dál častěji se objevovaly výzvy, ať konečně taky něco napíšu, když mi ty komentáře tak jdou. A tak vznikl Emmett a lesní panna, H1N1 a Žalozpěvy, pak Bellin pláč a Edwardova zpověď, Padlí andělé... nějak se to rozjelo. Jinou tvorbu nezveřeňuji, moc jí není. Píšu jen pro přátele - různá blahopřání, novoročenky, taky básničky pro výuku - ty jsou tedy v pracovních listech. Napsat povídku by mě v životě nenapadlo nebýt tady té FF nákazy. Ale je to prima. Představte si , že ve škole jsem nesnášela sloh...

 


Povídky od Hanetky

Uživatelé musí být přihlášeni pro psaní komentářů.

Komentáře

1 2   »

Hanetka

23)  Hanetka (26.05.2010 22:05)

Modrý klíč je v Praze 4, Smolkova 567/2. Najdete nás i na stránkách www.modry-klic.cz
A Ivvko, přeji příjemné čtení.

Iwka

22)  Iwka (26.05.2010 22:02)

Hanetka: Díky moc, hned jsem se do toho dala a začíná to skvěle

Bye

21)  Bye (26.05.2010 22:00)

Já takhle kreativní lidi hrozně obdivuju. Nejspíš proto, že taková nejsem. Jsem spíš hroznej lenoch.
A kde že se to nachází Modrý klíč?

Hanetka

20)  Hanetka (26.05.2010 21:28)

Bye, ale to já taky. Jsem schopná si i opravit šicí stroj, když odmítá fungovat, a práci se dřevem jsem neříkala? Tak tu taky... Jak říkám, jsem pako.

Bye

19)  Bye (26.05.2010 21:24)

Hanetko, tak HP mě potěšil.
A ty ruční práce - nějak jsem to tušila. Tak v tom jsme totální protiklady. Já si tak spíš něco stluču, nebo sešroubuju :D

Hanetka

18)  Hanetka (26.05.2010 21:09)

Ambro, nedělám si srandu. A ty techniky ani nejsou všechny... Mrkni třeba na mého korálkového dráčka, dala jsem ho sem do galerie:
http://www.stmivani-ff.cz/admin.php?function=images&part=browse_gallery&id=16
Jsem tak trochu chlubílek...

Hanetka

17)  Hanetka (26.05.2010 21:05)

Moje nejoblíbenější Ff o HP píše Magnas na svých stránkách. Je to
www.kiss.me.cz
V levém menu je knížečka s názvem Harry Potter 5 a 1/2, klikneš na ni a doklikáš se až ke čtení první povídky, Harry Potter a zapomenuté kouzlo. Nová povídka - Vyprávění pod svíčkou - vzniká postupně a najdeš ji v pravém menu. A chce to trochu přemýšlení - abys mohla číst, musíš trochu kouzlit...
A sny, ve ketrých by se mi zdálo něco, co by se dalo literárně zpracovat, se mi nezdají. O čem se mi zdává, to si radši nechám pro sebe... Většinou je to pěkně zmatené.

Iwka

16)  Iwka (26.05.2010 20:55)

Pročítala jsem tak i ty kometáře tady a jelikož jsem ještě mládě, HP u mě hned po TW sáze vede na plné čáře... Jeden čas, ještě než jsem znala TW jsem hledala právě FF o HP, ale žádné dobré stránky jsem nedohledala. Poradila bys mi, prosím?

A pak ještě otázku: Zdávají se ti sny, kdy jsi součástí nějaké své tvorby?

Díky :)

ambra

15)  ambra (26.05.2010 20:46)

Si děláš srandu...:D:D:D

Hanetka

14)  Hanetka (26.05.2010 20:43)

Bye:HP je můj oblíbený šálek kávy. Objevila jsem ho náhodou, když moje matka koupila první díl mému synovi, tehdy desetiletému, k Vánocům. A už mě nepustil. A jestli si chceš přečíst vážně dobrou ff o HP, poradím stránky. Mám kamarádku po netu, která píše dle mého soudu ru nejlepší, a mám to štěstí, že mi čte a kritizuje i Anděly.
Ambra: Hanetka je děsné pako do všech ručních prací a kreativních technik. Kromě běžného šití, vyšívání, pletení a háčkování paličkuji, tkám, korálkuji, modeluji z Fima, batikuji, maluji na hedvábí, vyrábím šperky z kůže, pletu košíky z pedigu... a blbnu. Teď o víkendu jsem byla v Tanvaldu a učila se vinout lampové perle. Na sklářském kahanu. Taky peču dobroty. Teď zrovna jsou v troubě pláty na medovník.

ambra

13)  ambra (26.05.2010 20:33)

Stíhá Hanetka kromě splétání a rozplétání osudů mezi nebem, peklem a zemí a vázáním krásných veršů ještě něco jiného jen tak, pro vlastní potěchu?

Bye

12)  Bye (26.05.2010 20:31)

A já jsem se chtěla zeptat na Harryho P. ;)
Jak moc Tě vzal? Mě moc.
Já ho začla číst ještě v době, když po něm neštěk ani pes a o filmu si autorka mohla nechat zdát!
V podstatě mě bere dodnes.

Hanetka

11)  Hanetka (26.05.2010 20:27)

a)No kukátko... čím jiným by koukal? Dalekohled, to by byl jako voják na manévrech. Zlaté kukátko se mi zdálo fajn. Přiměřené, trošku staromódní, a Petr jím sleduje přece taky pěknou podívanou, skoro jako divadelní představení...
b)Já už neučím. Pracuji s dospělými mentálně postiženými lidmi v Modrém klíči - to je škola, stacionář a chráněné dílny pro lidi s MP. Mimochodem, tuhle sobotu a neděli máme u nás dny otevřených dveří, pokud by měl někdo zájem se přijít podívat, bude vítán.
c)Mám, ale jen nápad. Pevnější obrysy to zatím nemá. Uvidíme, jestli se z nápadu stane povídka...

Popoles

10)  Popoles (26.05.2010 20:07)

Ahoj Hanetko :)
Tak jsem tu přelouskala otázky a odpovědi a dovolím si také vyzvídat...

a/kukátko sv. Petra - jak tě napadllo, že bude mít zrovna divadelní kukátko?
b/říkala jsi, že učíš - jaké předměty a ZŠ nebo SŠ?
c/máš v hlavě další příběh, až skončí Andělé?

Moc děkuji za tvůj čas

Hanetka

9)  Hanetka (26.05.2010 18:58)

Moje rodina ví, že tu píšu, a dokonce i co tu píšu. A je skepticky shovívavá. Moji rodiče mi už fandit bohužel nemohou, možná jen koukají kukátkem seshora se svatým Petrem. A některé moje kolegyně Anděly i čtou. A že jsem mimoň a úchyl, to si o mně myslelo za můj život už tolik lidí, že mě to nechává chladnou a dokonce se tím pyšním. Alespoň nejsem obyčejná.
A James MCAvoy se mi líbí všude, dokonce i jako pan Tumnus v Letopisech Narnie, ale teď naposled nejvíc v Penelopě.

sfinga

8)  sfinga (26.05.2010 18:42)

Ahoj Hanetko, nedá mi to a zeptám se: Ví tvoje rodina, že tu píšeš a co píšeš? A jak to komentují? Ptám se proto, že u nás je to tak, že mamce se moje tvorba líbí, jedné mé kamarádce taky a ostatní mě mají za mimoně a úchyla.
Zeptám se na Jamese McAvoye. Líbil se ti ve Wanted, nebo spíš v Dětech Duny? ;)

ambra

7)  ambra (26.05.2010 17:59)

Děkuju! Já budu ještě otravovat, ale teď je tu řev kvůli večeři... viz výše...:)

Hanetka

6)  Hanetka (26.05.2010 17:57)

Synové... Jeden - Honza - studuje animovaný film, druhý - Jirka - automatizované informační systémy. Jednoho čekají příští rok bakalářské zkoušky, druhého maturita. Oba jsou vysocí, tmavovlasí a hnědoocí. A oba nesnášejí TW, divné, co?
Silný milostný příběh ve filmu... hm... když pomineme Notting Hill, Lásku přes internet a podobné slaďáky, tak asi Listopadová romance, a možná kupodivu Zkrocená hora. A v knize... těch je hodně. Skoro všechny od Austenové, třeba, nebo když vezmeme Shakespeara... těžko vybírat.
A z kterého herce naposled? Asi z Jamese McAvoye. Ze starších vede Alan Rickmann.
A odvázaná jsem téměř vždycky, když píšu. Ale pokud myslíš ve smyslu oslav, tak na narozeninové oslavě mého muže, a to bylo před 14 dny.

ambra

5)  ambra (26.05.2010 17:41)

Ahoj Hanetko, já dám s dovolením guláš - se syny jsi mi nahrála na mé oblíbené vrtání do soukromí - tak nám je trošku představ! A potom - zatím je to takové strašně slušné a já přitom myslím (a nemůže za to jen H1N1:D), žes takový anděl s ďáblem v těle (no co no, i učitelky jsme lidi!). Takže - když se řekne silný milostný příběh - knížka či film (kromě TW) - co se ti vybaví? A z kterého herce se ti naposledy podlomila kolena? Kdy a při jaké příležitosti ses naposledy fakt odvázala?

Hanetka

4)  Hanetka (26.05.2010 17:29)

Hmmm, svatý Petr a Samiel... Konkrétní osoby to nejsou, ale svatý Petr má v sobě trochu z pohádkových dědečků, které hrával Ladislav Pešek. A Samiel, tak jeho lumpárny jsou trochu lumpárnami mých dvou synů. Ti z toho vyrostli, uvidíme, co Samiel...

1 2   »

Hledat

Přihlásit

Už. jméno:

Heslo:

Registrace

Aktuální články

Napsali jste

Náhodný obrázek