Sekce

Galerie

/gallery/bels1.jpg


Věděli jste, že idea Texie je drink, pláž a noťas?
Že chytá nápady, když přepíná televizi?
Texie se popisuje jako extremistka a idealistka, myslíte si to také?

To vše a ještě více se dozvíte dnes v rozhovoru s Texie.

1) Tvá tvorba je velice rozmanitá. U některých povídek se mlátíme smíchy, u jiných trneme hrůzou. Kde bereš neustálou inspiraci?


Všude okolo. Vážně. Občas stačí jen přepínat jeden kanál po druhém co dávají v televizi, zaslechnout jedinou větičku a bum! Zaujme a začne se něco rodit. I když musím přiznat, že spousta nápadů skončí už jen v hlavě nebo v rozsahu jedné A4. Absolutní prim v nápadech ale mají povídky na webu. Ty mě inspirují ze všeho nejvíce. Třeba naposledy DeSs a její nápad šoupnout hlavní hrdiny za mříže.




2) Kdyby sis mohla vybrat jednu osobu z TS (neber film, spíše postavy, jak sis je sama vyfantazírovala během čtení), s kým by si strávila den? Kým by si chtěla být?

 


Ouu! Tak to je zapeklitý. Každá postava má něco do sebe a pokaždé o nich píšu jinak. Snad ale Emmett. Ovšem jen za podmínky být upírka - jinak bych ten den taky nemusela přežít ;o).



3) Prozraď nám na sebe tvé tři špatné vlastnosti a pak to, čeho si na sebe nejvíce ceníš?


Tak tedy špatné: jsem extremistka (buď dělám jednu věc pořádně a ostatní jde stranou nebo ji nedělám vůbec), tvrdohlavá a často nechávám věci na poslední chvíli. A čeho si naopak na sobě vážím: beru věci takové jaké jsou - to špatné i dobré na nich, moje fantazie, která mi občas pomáhá utéct do světa, kde je vše tak jak má být a také svůj idealismus (jak moje milovaná sestřička říká - naivní a hloupá :o).





4) Tvůj repertoár povídek je velký, prozraď nám, kterou svou povídku máš nejradši a proč?


Nedávno bych řekla asi Dohoda, ale teď volím spíše Dárečka z La Push. Pár dní zpět jsem neměla co číst a tak jsem se začetla do svých starších povídek. Nařehtala jsem se pořád stejně, jako když jsem ji tenkrát psala - a že to málem končilo i úrazy.





5) Co vlastně Texie dělá, pokud nepíše, či nečte FF-TS?


Tak píšu povídky na OS a stmivani.eu, kde také přikládám ruku při opravování povídek dalších autorů. To vše je ale pořád podmíněno škole (diplomka se mi neodvolatelně už blíží) a také práci.



6) Většina už viděla všechny tři zfilmované díly ságy. Mohla by si nám je zhodnotit? Který se ti líbil nejvíce? Co bys filmařům naopak vytkla?


S převahou se mi líbil první díl. Měl skvělou atmosféru a ten samotný příběh sbližování a poznávání byl kouzelný.



7) A teď otázky, na které hledám odpovědi já. Jak to, že z pasty lezou proužky? Zabije se mravenec, když ho hodíš z desátého patra? Proč, když umyju okna, druhý den hned prší? Proč se minerální voda, která po staletí protékala horami, musí spotřebovat do určitého data?


Wauuu! Ty jsi ale zákeřná! ;o)
No podle mě je to v pastě jeden velký proužek - ale pár dobře mířených přišlápnutí by to určitě dokázalo napravit. ;o)
Jedna dívčina z naší školy mravencům ukusovala hlavičky, ale na tebe tedy nemá! Ty bys ho nechala chudáčka plachtit tak dlouho, aby z něj nakonec byl kečup. Tomu by zaručeně nepomohl ani mravenčí doktor s celou vlečkou korunního moučkového.

Jasně že prší. Co bys taky čekala, když si na to mytí nevezmeš brýle. Musí to po tobě přece dát do pucu, ne? ;o) No a s tou vodou voděnkou. Možná to má co dělat s jejím zpracováním a s tím, že se změní její podmínky a za přístupu světla a bez působení okolních minerálů se její složení začne měnit (fuj, za to by mě ve škole snad i pochválili).



8) Kde a jak se vidíš za pět let?


Ráda bych řekla, že někde na pláži s drinkem v jedný ruce a noťáskem v druhé, ale jak se znám, tak pořád budu pobíhat někde tady po Moravě, nahánět prchlé slepice a nadávat kočce za další klíště. A vlastně přitom budu naprosto šťastná. :o)

Uživatelé musí být přihlášeni pro psaní komentářů.

Komentáře

1 2   »

Texie

23)  Texie (21.07.2010 19:47)

Evelyn: díky No a ohledně toho psaní, vlastně mě to bavilo vždycky. Ve dvanácti jsem napsala pár povídek, ale pak nebyla zase chvilku příležitost a tak mě k tomu znovu přivedl vlastě až web s povídkami TS a dotěď mě to drží.

A s těmi jmény je to vážně kříž. No vlastně ta nebohá zvířata s tím mají kříž. Dostanou hezké jméno a pak jim to majitel nakonec stejně nějak zprzní :D

Evelyn

22)  Evelyn (21.07.2010 19:39)

Předně musím říct/napsat, že celý rozhovor mi báječně zvedl náladu. Zvláště otázka ohledně zubní pasty, přiznávám, že tohle už jsem taky zkoumala a nevyzkoumala
Pak značně neoriginální otázka - Co Tě přivedlo k psaní? Psala jsi tak nějak vždy, co paměť pamatuje? Máš raději povídky s nezávislou tématikou, nebo ty inspirované TS?

A k diskuzi o psach - naši mají borderkoliáka, který se originálně jmenuje Čiko. Brácha ho ale odmala naučil na Brutuse a nějak mu to zůstalo, dokud jsem ho loni tři týdny nehlídala a neudělala z něj Pusíka, což bráška velmi špatně nese, zvláště proto, že nyní chudák pes slyší na Čika, pokud má dobrou a poslušnou náladu, a jinak je to prostě Pusík Jo, zvířátka jsou zlatíčka

Texie

21)  Texie (21.07.2010 19:31)

DeSs: to Bestie taky, tři minuty česání a útrum, což je docela problém, protože ji pouštíme do domu (s mamkou se dokonce občas hádají o křeslo :D ).
Původní její jméno ale znělo Betty, pak Betyna, Bětule, ale Bestie na ni pasuje nejvíce.

Texie

20)  Texie (21.07.2010 19:27)

Lenka: tahle povídka mě napadla snad už na základce - můj nejoblíbenější knižní žánr byl už tenkrát historický román a tak se zrodilo v mé makovičce tohle a nyní jsem to jen více rozepsala.

Tak přiznávám, že u nás taky prošla celá řádka zvířectva a kdyby se to sečetlo, tak bych si tu ZOO mohla z fleku otevřít. Tak třeba baset, asi pět koček, rybičky, užovka, slepice, králíci, prasátka, hlemýždi, špaček, vrabec, ještěrka, vosy (měla jsem v pokojíku hnízdo, ale chuděrky pochcípaly), myš... Na další si teď už asi nevzpomenu.

Tak ohledně toho mávání s někým - jsem spíše flegmatik. Zastávám názor ať si dělá každý co chce, pokud to neubližuje ostatním, takže nic moc nehrotím, ale pokud by někdo zašel moc daleko, tak by si to ode mě asi pořádně slízl (jsem docela háklivá na svoje mazlíčky a rodinu).

DeSs

19)  DeSs (21.07.2010 19:15)

Chudák Bestie, takové jméno...
Ale ona je náš miláček rozmazlenej. Nesnáší vyčesávání, takže chlupatej taky sedí. Ale teď už neutíká, takže je to v celku jedno...

Lenka

18)  Lenka (21.07.2010 19:14)

Chci se zeptat na povídku Život a čest. Kde bereš takové znalosti z
o tehdejším životě? Je to úžasné.
Evidentně máš ráda zvířátka, tak jak si na tom? (mně říkají kočičí máma a mám doma malou soukromou ZOO)
Teď trošku na tělo. Myslím, že všechny tvoje hlavní postavy jsou silné osobnosti, které se sebou nenechají mávat, což se mi moc líbí. Je Texie taky taková?

Texie

17)  Texie (21.07.2010 19:12)

DeSs: hups - tak to mám líp vycvičenou i Bestii

DeSs

16)  DeSs (21.07.2010 19:10)

No, my máme fenu německého ovčáku - Ditu. Ta´tka ji hrozně rozmazloval a výcvik spočívatl jen v tom, že jí stavěl hrazdy a učil skákat. (Když pak vyrostla, věčně nám zdrhala, ale pokaždé se vrátila zpátky). Teď už je stará - 8 let - takže plot nepřeskočí. Jenže něco jako: Zůstaň, sedni, lehni, k noze jsou pro ni naprosto neznámé - umí jen skoč. Ale co už...

Texie

15)  Texie (21.07.2010 19:05)

DeSs: díky, ale poslední dobou stále víc toužím po psu - mám pro něj už i jméno podle oblíbené filmové postavičky - Speed Racer. Jen mám obavy jak dopadně jeho výcvik - když vidím jak jsem dopadla s Bestií a D.D. - jsou snad praštěnější než já :p

DeSs

14)  DeSs (21.07.2010 18:59)

Tak promiň, nó. Já za to nemůžu, ono mě to tak napadalo a nemohla jsem se rozhodnout... A lampičku tu mám!:D Ale jinak díky za opovědi.
D.D. je opravdu originální jméno, fakt se mi líbí...

Texie

13)  Texie (21.07.2010 18:59)

Amisha: no tak teda prozradím, ale jen názvy.
Lumona
Potomek lovců
Smrt s.r.o.
Šedá myš
Věštba
Život a čest
Zrada
TA z La Push
Laddy
Nessie

(minimálně polovina má zatím jen pracovní název)

Ostatní zatím leží ladem, ale snad se k nim třeba zase vrátím až bude čas.

Texie

12)  Texie (21.07.2010 18:54)

DeSs: povídky mi totiž poslední dobou zabírají nejvíce času, ale pc a net mám jen na kolejích v Brně, takže doma je to úplně o něčem jiném. Obrážím příbuzný a přátele, mrzačím se na kole či kolečkových bruslích a užívám si víkendové dýchánky u televize (tu totiž zase pro změnu nemám v Brně :p ) A především blbnu se svými drahoušky - Bestií - to je ta potvůrka s klíšťaty a mojí praštěnou želvou D.D. Snažím se jim vynahradit absenci přes týden.
Vyloženě oblíbené herce nemám, spíše postavy a filmy. Třebas takové Ledové ostří či Speed Racer je pro mě naprostá klasika, kterou můžu kdykoliv.
Šmankote, ty ses rozjela jak u správného výslechu - ještě lampičku a je to dokonalý :D
No ale jdu do toho:
* spíše kino, divadlo můžu taky, ale nevtáhne mě tak do děje
* moře, zbožňuju hory, ale u moře jsem ještě nebyla
* a co takhle romantický horor? S převahou by ho však u mě převálcovaly fantasy příběhy a nebo povedená kriminálka

Amisha

11)  Amisha (21.07.2010 18:44)

A co píšeš teď? (já vím, že mi někde odpovíš)

Texie

10)  Texie (21.07.2010 18:39)

AnneCullen: jj, zkouším dopisovat ty ostatní, je jich ale pořádná řádka a docela mezi nimi přeskakuji. Připíšu něco k téhle, příště zase k oné... A že je to pořádný mix: jedna je o čarodějkce, jiná je spíše historický román, další je s draky a samozřejmě také pár s Culleny a jinými postavami ze ságy.

DeSs

9)  DeSs (21.07.2010 18:35)

NĚKDO tady přede mnou mi sebral otázku - spíš záludně ukradl. :D Ale nelenila jsem a přemýšlela nad další, bohužel nic lepšího mě nenapadlo:

- Když se tě Alrobell zeptala na tvé zájmy kromě psaní tady, odpověděla jsi trochu vyhýbavě další činností týkající se psaní povídek a jejich opravy - skoro to samé. Ale co děláš, když nejsi na počítači/notebooku? Nějaký sport? Zábava? Volné večery?
- Oblíbený herec/herečka?
- Kino nebo divadlo? Hory nebo moře? Horor nebo romantika?

AnneCullen

8)  AnneCullen (21.07.2010 18:28)

Texie, můžu se zeptat, jakou povídku plánuješ? Psala jsi, že si po Dohodě dáš pauzu a dopíšeš ty rozepsaný. Máš už nějakou představu, kterou zveřejníš první? Navnadíš nás trošku?

sfinga

7)  sfinga (21.07.2010 18:15)

Texie: díky. takže jsme na to stejně. Taky poslouchá a taky nevnímám. ;)

Texie

6)  Texie (21.07.2010 18:13)

sfinga: poslouchám, ale nevnímám. Často píšu a píšu a ani si neuvědomím, že album skončilo. Teď si pouštím Florence & the Machine album Lungs.

Texie

5)  Texie (21.07.2010 18:11)

ambra: popravdě, nestíhám. 90 % toho co čtu jsou už jen povídky na webu. Takže má dřívější čtecí vášeň dost pokulhává. Dokonce jsem měla rekord cca 350 stran za 18 hodin - teda přiznávám, že tam byla pausa půl hodiny a v devět ráno jsem už v té knížce viděla i obrázky, ale občas se prostě nejde odtrhnout Ale TOPky mezi knížkami nemám. příběhy si přečtu jen jednou a pokud beru do rukou něco častěji tak jsou to spíše naučné a encyklopedie.

Texie

4)  Texie (21.07.2010 18:05)

Popoles: Tak se hrdinně vrhnu nejprve na tu zákeřnou - studuju agroekologii, prapodivný název, ale není to nic míň než že studujeme od všeho něco, abychom měli všeobecný rozhled, ale kdo ví co budu nakonec dělat.
A teď ta lehčí - klíště je pro mě noční můra, protože ho vytáhnout neumím a ta moje chlupatá Bestie jich letos donesla jak máku. To už raději to honěné slepic. Pár let jsme měli doma takové rozkošné poloholé stádečko slepičích důchodkyň. Nikdo doma je nedokázal zaříznout, tak nakonec umíraly věkem:p a z nudy si občas udělaly výlet k sousedům - fantastický na kondičku - párkrát oběhnout stodolu, pak pod rýbízem a nakonec plavmý skok :D

1 2   »

Hledat

Přihlásit

Už. jméno:

Heslo:

Registrace

Aktuální články

Napsali jste

Náhodný obrázek